Peteklerin Havası Nasıl Alınır

 

İmkânların artmasıyla kişiler konforlu bir hayata da çok aşırı alıştılar. Her konu için kendilerine en rahat ortamı yaratan seçenekleri tercih etmektedirler. Kış aylarında odun kömür bu gibi yakıtlarla uğraşıp, soba yakma, kül dökme bunun gibi zor işleri terk etmiş durumdalar. şimdi doğalgazla ısınıyor, doğalgazla diledikleri zaman sıcak su elde edebiliyorlar. Mutfaklarda tüp bitti derdi yaşamıyorlar. Herkes evine ya da meslek yerine doğalgaz kalorifer sistemi kurdurmuş ve yaşamın keyfini çıkarıyor. ancak doğalgaz kalorifer sistemlerinde de kombi ve peteklerin periyodik bakımlarının yapılması gereklidir. Petek temizliği, peteklerin havasının alınması daha iyi ısınmanızı sağlayacaktır. Peteklerin havasını siz de alabilirsiniz.Doğalgaz kalorifer peteklerin havası nasıl alınır konusunu bilmiyorsanız bu yazımızla size yardımcı olabiliriz.

Önce peteklerde hava olup olmadığını tespit etmek gerekir. Bunun için elinizle peteği kontrol edeceksiniz. Elinizi peteğin üzerinde gezdirin. Peteğin alt bölümü, üst kısmı, ya da sağ ve sol kısımlarında ısınmayan bölüm olup olmadığına bakın. eğer peteğin üst kısımları soğuksa petekte hava var manasına gelmektedir ve havanın alınması gerekir. ama peteğin alt kısımlarında soğuma varsa bu peteğin dibine çökmüş olan tortulardan kaynaklıdır ve peteğin temizlenmesi gerekir. Petek temizliğini deneyimli bir kuruluş yapacaktır. Havasını ise siz rahatlıkla alabilirsiniz. Doğalgaz kalorifer peteklerininin havası nasıl alınır sorusu kuruluşların kış aylarında azami aldıkları soru olmakta. özellikle yeni kullanıcılar bu konu için oldukça bilgisizdir.

Peteklerin havasını almak için bir tornavidaya ya da purjör anahtarına ihtiyacınız bulunmaktadır. Tornavidayla yahut anahtarla peteklerin sağ ve sol üst köşelerinde bulunan purjör tıpaları açılır. Açılan tıpalardan evvela hava çıkacak, hava bittikten sonra da su akmaya başlayacaktır. Su akmaya başlayınca tıpanın yine kapatılması gerekir. Peteğinizin havası alınmıştır. Havası alınan peteğiniz bundan böyle daha üretken çalışacak, daha az enerji tüketip daha çok fazla ısı verecektir. Doğalgaz kalorifer peteklerinin havası nasıl alınır konusunu siz de öğrenerek peteklerinizin verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz. Böylece gereksiz yüksek doğalgaz faturalarından da kurtulacaksınız. lakin petek temizliğini kendiniz yapamazsınız. her zaman profesyonel bir destek hizmeti almanız gerekir. Firmamız bu konu ile ilgili 7/24 istanbul geneli hizmetinizdedir.

Peteklerim tam ısınmıyor. Ne yapabilirim?

Kış mevsimine girdik.Havalar her geçen gün soğuyor. Kombiler yanmaya başladı.Bununla beraber bazı sorunlar da başladı. En çok karşılaşılan ve aslında en kolay giderilecek sorun “peteklerin tam ısınmaması” sorunudur.

Öncelikle yapmanız gereken peteklerin havasının alınmasıdır. Bunun için radyatörün üst kısmında ve vana olan tarafın tam karşısında yer alan purjör tapası, purjör anahtarı ile hafifçe gevşetilir. Radyatörün içindeki hava çıkınca hafifçe su gelmeye başladığı an tapa geri sıkılır. Bu işlem evdeki tüm radyatörler için yapılır.

images (1)

images (4)

 

Bu tapaların çoğunda tornavida ağzı girecek şekilde ağız bırakılmıştır.Eğer solda görülen anahtara sahip değilseniz, havayı bir tornavida vasıtasıyla da kolayca alabilirsiniz.

Havayı almanıza rağmen radyatörlerin yarısı ısınıyor, diğer yarısı ısınmıyor ise bu kez yapmamız gereken şey kombinin altında yer alan pislik tutucunun temizlenmesidir.

images (2)Pislik tutucular, kombinin altında kalorifer dönüş hattına ve soğuk su girişine   konur.İşlevleri şebekeden gelecek ya da radyatörlerin içindeki çamur mil veya ufak parçacıkların kombiye zarar vermesini önlemektir.Hemen altında yer alan vana kapatılır ve tapa sökülür. Filitrenin içindeki ızgara tel çıkarılır ve temizlendikten sonra yerine konur.Artık radyatörleriniz tamamen ısınır.

Tüm bu işlemlerin ardından şimdi de en arka odalarda yer alan radyatörünüz ısınmıyor ise bu kez yapmanız gereken radyatör vanalar ile “reglaj ayarının” yapılmasıdır. Yani çok ısınan radyatörlerin alttaki vanalarının biraz kısılması, ısınmayan radyatörlerin vanalarının ise tam açılmasıdır. Burada yapılan işlem basınç ve debi dengelenmesidir.Kombinize yakın olan radyatörlerin  çok ısınması doğaldır. Çünkü en yüksek basınçla su ilk olarak onları ısıtmaktadır.Basıncın fazla düşmeden uzak noktada yer alan radyatörlere ulaşmasını sağlamak için kombiye yakın olan radyatörlerin vanasını kısıyoruz.

Yukarıda bahsettiğimiz işlemleri sizlerde yapabilirsiniz. Bu işlemleri yapmanıza rağmen sorununuz devam ediyor ise muhakkak kombinize bakım yaptırmanızı öneririz. Kombi petek bakımını ve temizliğini  garantili olarak peteklerinizi yerinden sökmeden kimyasal ilaç ve aşağıda resimde gördüğünüz makina petek temizliğini yapıyoruz.

Call Now Button
× Merhaba nasıl yardımcı olabilirim?