Oca 6, 2016

Kalorifer Petek Temizliği Nasıl Yapılmalıdır

Petek temizliği nasıl yapılır sorusana cevap olarak şunları söyleyebilirim. Petek temizliği öncelikle petek temizleme makinesi ve kalorifer petek temizliği için kireç eritici ve koruyucu içeren petek temizleme ilaçları ile doğru şekilde yapıldığı zaman %/100 olumlu sonuç elde edilebilir. Petek temizliği yaparken öncelikle kombi sağ alt tarafında bulunan pislik tutucunun sökülerek içindeki filtrenin çıkarılması daha sonra petek temizleme makinesinin bağlanması için uygun bir yer seçilmesi daha çok
( BANYO VE KOMBİ ALTI TERCİH EDİLMELİDİR) makine bağlandıktan sonra evde bulunan petek sayısına göre 2 adet petek vanasını açıp diğerleri kapalı konumda iken temizlik yapılmalıdır. Burada önemli olan makine çalışırken içerisine ilaç koymak olur. Makine bar basıncı 4 bar olduğu için kombinin yapamadığı basınçla petek içerisinde bulunan kaba pis suyu atmaktadır.Makine yardımı ile tesisatta bulunan kaba pis su atıldıktan sonra kombimizin alt pislik tutucusunda bulunan filtre temizliği yapılır daha sonra bu pislik tutucunun olduğu yerden tesisata kimyasal ilaç konur kimyasal ilaç miktarı 80 litre su için bir litre olmalıdır. Ortalama olarak 1 metre petek içerisinde 6 ila 8 litre su vardır ve hesaplamalar buna göre yapılmalıdır. Kimyasal konulan tesisat sistemi en az 2 hafta kadar çalışmalıdır ki peteklerin içerisinde bulunan kireç tortu taşlaşma vs tamamen eriyerek sıvı hale gelsin yoksa makinenin içerisine 1 litre kimyasal koyalım sonra yarım saat bilemedin 45 dakikada petek temizliği yapalım ve tasarruf edelim mantığı yanlıştır. Ben böyle bir mucize kimyasalla hiç karşılaşmadım yarım saatte tüm peteklerin içerisindeki kireci vs eriten bu konuda yıllardır tecrübe edinmiş bir usta olarak ben görmedim. Piyasada kullanılan en pahalı kimyasal 25 veya 30 TL arasında bir fiyattadır. Asit içermeyen bizim firmamızın kullandığı kimyasal (FLEXSEAL KORUYUCU VE KİREÇ ERİTİCİDİR) hiçbir asitli madde içermez ve kombi peteklere zarar vermez litre fiyatı 20 TL dir. İstediğiniz şekilde araştırma yapabilirsiniz.

ALT KISIMDA YAZAN MAKALE TOLGAHAN KILIÇ OĞLUNA AYİTTİR.
Kombi Hesaplamaları

Kafayı yıldızlarla bozmuş bir doktora öğrencisinin kombi ile ne işi olur demeyin. Isınmak için ödediğimiz para o kadar fazla ki beni bu yazıyı yazdırmaya mecbur etti. Hiçbir manyağın çıkıpta böyle hesaplar yapacağını ve bunu bloğuna yazacağını zannetmiyorum. Dolayısıyla bu yazı iyi olacak.

Herneyse gevezeliği bırakıp konuya gelelim. Burada bu yazıyı cimrilik veya tutumluluk adına yazmıyorum. Bizlere fahiş fiyatla doğalgaz satan firmaların bizleri enayi gibi kullanmalarına kızdığım için yazıyorum. Neden doğalgazı sadece tek bir yerden alabiliyorum? Neden rekabet yok? Eğer rekabet yoksa ve bu iş sadece tek bir firmaya veriliyorsa o firmayı kimler neden seçiyor? Bu seçim gerçekten adaletli mi yapılıyor? Elbetteki bu sorulara burada cevap aramayacağım. Sadece sizlere doğalgaz faturanızı yarıya kadar nasıl indirebileceğiniz hakkında bazı ipuçları vereceğim. Eğer aşağıdaki sorulara cevap arıyorsanız doğru adrestesiniz demektir:

1) Kombiyi sürekli 1’de tutmak ekonomik olur mu?
2) Kombiyi sürekli 40 derecede tutmak ekonomik olur mu?
3) Kombiyi gece yatarken kapatmalı mıyım?
4) Evdeki peteklerden bazılarını kapatmam doğalgaz faturasındaki meblağı düşürür mü?
5) Kombiyi en ekonomik olarak nasıl kullanırım?

Yukarıdaki sorulara ben de cevap aradım. Ancak internetteki bilgilerin çoğu kulaktan dolma ve bazılarının doğalgaz şirketleri tarafından bir mim olarak ortaya atıldığını düşünüyorum. Yani bize ekonomikmiş gibi gösterilen ancak daha fazla doğalgaz harcamamıza neden olan hatalı bilgiler var. Örneğin kombiyi sürekli 1’de veya 40 derecede tutmak doğru bir bilgi gibi gözüküyor. Ancak tüm gününü evde geçiren birisi için doğru sadece. Çalışan birisi için çok da ekonomik bir çözüm değil. Bunun nedenlerini size birazdan basit işlemler ile göstererek anlatacağım (kafam işleme basmaz diyorsanız atlayın onları, zaten matematik sıkıcıdır).

Deneylerimi 2 oda 1 salon olan gayet standart evimde bulunan Alarko Trendy (kesinlikle almanızı tavsiye etmiyorum) isimli kombi ile yaptım. Ebetteki buradaki sonuçlar evden eve, kombiden kombiye ve dış ortamın ısısına göre değişecektir. Ancak genel mantık hep aynı kalacaktır. Ben testlerimi hava sıcaklığının sıfır derece dolaylarında olduğu zamanlarda yaptım. Şimdi kendi durumunuza uyan yazıyı aşağıda seçerek daha uygun olabilecek çözümleri aşağıda görebileceksiniz.

Bütün gün evdeyim. Kombimi en ekonomik nasıl yakabilirim? Aslında bu durum için verebileceğim çok fazla alternatif yok. Bütün gün evde bulunduğunuz için evin sürekli sıcak kalması gerekmekte. Dolayısıyla en mantıklı ekonomik seçim kombiyi sürekli 1’de (yani 40 derecede) tutmak olacaktır. Ancak diyelim ki o gün yapacağınız bir iş var. Örneğin sabah kalktıktan sonra 10’da alışverişe gideceksiniz ve 12’de eve döneceksiniz. Böyle durumlarda gece yatmadan kombiyi kapatabilirsiniz. Sadece sabah kalktığınızda biraz soğuk olacaktır. Alışverişten geldikten sonra da öğlen 12 gibi kombinizi yakarsınız. Böylelikle o gün 10 metreküp yerine 6 metreküp gaz harcamış olursunuz. Kısaca genellemek gerekirse eğer bir şekilde evinizden 12 saatten fazla uzak kalacaksanız kombinizi kapatmaktan korkmayın. Kombiyi sürekli açık tutmanın ekonomik olduğu fikrini kafanızdan silin. Ancak bütün gün evde iseniz gece kapatayım sabah tekrar açayım demeyin. O gerçekten çok mantıklı değil. Unutmayın faturanızda anlamlı bir fark yaratmak istiyorsanız kombinizi kapattığınızda en az 12 saat açmamanız gerekir. Dolayısıyla kombinizi kapatırken hep bunu düşünerek kapatın.

Sabah 8, akşam 5 çalışıyorum. Kombimi en ekonomik nasıl yakabilirim? İşte kombi yakmak konusunda en çok hata yapan grup bu gruptur. Çünkü kombinin sürekli açık tutulması fikrinin cazip olduğunu düşünen çok sayıda insan var. Bu çok doğru değil. Neden mi? Şöyle açıklayayım:

Kombi 40 derecede yanarken dakikada kabaca 0.007 metreküp gaz harcar. Dolayısıyla bir günde 10 metreküp gaz harcarsınız. 1 Ay boyunca toplamda 300 metreküp gaz gideriniz olur ve bu da şu zamanın parasına göre (Şubat 2013) ~350 TL’lik fatura getirecektir.

Gece yarısı yattığınızı farz edelim. Gece uyumadan önce kombiyi kapatın (Eğer uygun yatak ve yorgan takımı kullanırsanız dışarının havası uykunuzun kalitesini çok etkilemeyecektir. Öncelikle sizi gerçekten sıcak tutan bir yorgan bulun.). Akşam işten dönene kadar bırakın kombiniz kapalı dursun. Eğer eve saat 6’da dönüyorsanız, 18 saat boyunca kombiniz hiç gaz harcamayacaktır. Akşam eve döndüğünüzde kombinizi tekrar 40 derecede (1 konumunda) açın. Kombi kaloriferleri ısıtmak için öncelikle çok çalışacaktır. Bu ısınma evresinde dakikada 0.030 metreküp gaz harcar. Evin kaloriferlerinin 40 dereceye ısınması yaklaşık 20 dakika gibi zaman alır. Bu da size 0.6 metreküp gaza mal olur. Bu ısınma evresinden sonra kombi, siz yine gece yatana kadar yani 6 saat daha yanacaktır. Bu evrede kombi yine dakikada 0.007 metreküp gaz harcamaya başlar. Çalıştığı 6 saatlik süre boyunca toplamda 2.5 metreküp gaz kullanır. İlk ısınma için 0.6, sonraki 6 saat için ise 2.5 metreküp gaz toplamda 3.1 metreküp eder. İnanılmaz değil mi? Eğer kombiyi sürekli açık tutmuş olsaydınız 10 metreküp harcayacaktı. Her gün bu yöntemi uygulamanız durumunda faturanız kabaca 120 TL gelecektir. Ancak hafta sonları çalışmıyor ve zamanınızın büyük bölümünü evde geçiriyor olabilirsiniz. Bu durumda bırakın Cuma ve Cumartesi geceleri kombiniz 1’de açık kalsın. Bu faturanıza elbetteki yansıyacak ancak yine de sürekli açık tutma durumunda gelecek faturanın en fazla yarısını ödeyeceksiniz.

Bu metodun en can sıkıcı yanı eve geldiğinizde evinizi soğuk olarak bulmanızdır. Evin iyi bir ısıya ulaşması 1-2 saati alabilir. Eğer buna katlanamam diyorsanız fahiş faturaları bir güzel öder doğalgazcıları zengin edersiniz. Seçim size kalmış.

Sabah 8, akşam 5 çalışıyorum ancak evimin daha sıcak olmasını istiyorum. Kombimi en ekonomik nasıl yakabilirim? Önceki maddelerde bütün gün kombiyi 40 derecede yakmanın günde 10 metreküp doğalgaza, yani ayda yaklaşık 300 metreküp doğalgaza mal olduğunu söylemiştik. Gelin bir senaryo yazalım ve kombimizi 1 yerine 3’te (60-70 derecede) yakalım:

Geceyarısı uyumadan önce kombimizi kapattık ve ertesi gün işten dönene kadar açmadık. Yani gece 00:00 ile 18:00 arası hiç doğalgaz harcamadık.

Eve geldiğimizde kombiyi 3’e getirdik (çünkü çok çılgınız). Kombinin soğuk olan kaloriferleri 60-70 dereceye ısıtması yaklaşık 35 dakika alacaktır. Bu esnada dakikada kabaca 0.056 metreküp gaz harcayacaktır. Sadece kaloriferlerin ısınması için kabaca 2 metreküp gaz harcayacağız. Geriye gece yarısına kadar 5 saat 30 dakika kalıyor. Bu süre içerisinde ise kombi kaloriferleri ısıttığından dolayı yavaşlayacak ve dakikada 0.01 metreküp yakmaya başlayacaktır. 5 buçuk saatte ise bu 3.3 metreküpe karşılık gelir. Yani bir günde kaloriferleri ısıtmak için 2 metreküp, ısınmak için ise 3.3 metreküp ve toplamda 5.2 metreküp gaza ihtiyaç duyduk. Yine görüleceği üzere eve geldiğinizde kombinizi 60-70 derecede (3’te) yakmanız durumunda bile, sürekli yakmanızın neredeyse yarısı kadar doğalgaza mal oluyor. Bu yöntemde de eve geldiğinizde evinizi soğuk bulacaksınız. Ancak 3’te yaktığınız için ev kısa sürede ısınacak ve bu büyük bir sorun yaratmayacaktır. Yine haftasonu faktörünü de hesapladığımızda en azından faturanızın 3’te 2’sini ödemiş olacaksınız.

Kafam karıştı tek kelimeyle özetle derseniz altın kuralı hatırlatmam gerekecek. Ekonomi yapmak için kombinizi sürekli açık tutmak değil kapatmanız gerekir. Ancak buna basit bir kural koyalım: kapattığınız takdirde 12 saat boyunca (hava eğer çok soğuksa bu değeri 18 saate kadar çıkarabiliriz, tabi sadece tahmin ediyorum) hiç açmamanız gerekiyor. Dolayısıyla kapatacağınız an evde en az 12 saat bulunmayacağınıza emin olduğunuz bir an olmalı. Burada verdiğim tavsiye ise gece yatarken kapatılması ve ertesi gün işten gelindiğinde yeniden açılması.

Kalorifer peteklerinin birkaç tanesini kapatmam faydalı olur mu? Açıkçası bunun üzerine oldukça denemem oldu. Hatta sadece bu iş için uzun bir süre salonumu ve odalardan birini iptal ederek kapattım. Ancak kayda değer hiçbir sonuç alamadım. Bana sorarsanız en mantıklısı kaloriferlerin tamamının açık tutulması (eğer bir köşkte veya iki katlı-üç katlı evlerde oturmuyorsanız). Odalardan biri ile salonun kapı ve kaloriferlerini kapattığımda ev çok zor ısınıyor. Ayrıca harcadığım doğalgaz, nedenini çok anlayamamamda fazla değişmiyor. Dolayısıyla petekleri kapatmak bana çok anlamlı gelmedi. Siz de deneyin, bir sonuç alırsanız buraya yazın.

Uyarı: Burada yazan şeyleri birebir uygulamak zorunda değilsiniz. Bu yöntemler kullanılan kombiye, havanın sıcaklığına, peteklerin durumuna ve daha birçok parametreye bağlıdır. Bu mantıktan yola çıkarak siz de kendi hesabınızı ve programınızı yapabilirisiniz. Yapacağınız tek şey 1-2 gün boyunca belirlediğiniz saatlerde sayacınızın değerlerini okumak ve kombinizi test etmek. Günlük metreküp giderinizi sayacınızı kullanarak tespit ederseniz yukarıdaki metotları deneyerek bunun azalıp azalmadığını kendiniz de görebilirsiniz. Hatta bunları burada paylaşın ki biz de faydalanalım. Herkes faydalansın. İnsanları tek bir firmaya muhtaç edip sömürülmelerine bir nebze olsun engel olunmuş olur. Umarım burada tarafsız olarak yaptığım hesaplamalar ve verdiğim bilgiler işinize yarar.

Petek Temizliği 2016 Güncel Fiyatları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button
× Merhaba nasıl yardımcı olabilirim?